Saturday, April 18, 2009

terlepas hukuman

Tiga lelaki, seorang ahli falsafah..seorang pakar matematik dan seorang pelawak ditangkap atas kesalahan mengendap itik buat projek.

Lalu hakim berkata.. "Kamu boleh menanyakan satu soalan kepada ku..kalau aku dapat menjawab..kamu akan ditahan di penjara..tapi kalau aku tidak dapat menjawab...kamu akan dibebaskan.."

Ahli Falsafah mula berkata.. "Saya mahukan Yang Arif membawa sebuah buku falsafah yang lengkap dari Socrates. Jika Yang Arif berjaya membawanya..saya rela dihukum...".

Lalu Hakim mengarahkan pekerjanya pergi mencari buku yang diperkatakan. Lalu buku itu diberikan kepada ahli falsafah untuk di ahkan.

"Ya benar sekali ini lah bukunya yang Arif..." Lalu Ahli Falsafah dipenjarakan.

Kemudian giliran pakar matematik mengajukan pertanyaan. "Cuba jawab 1253 x 254 - 45557 + (5454 x 25451) dalam masa 5 saat.."

Sambil menekan kalkulator dengan pantas, hakim memberikan jawapannya dan ternyata tepat. Lalu Pakar Matematik pun dipenjarakan.

Giliran terakhir pergi kepada pelawak.. "Berikan saya sebuah kerusi yang mempunyai 7 lubang ditempat duduknya!". kata si pelawak.

Apabila kerusi disediakan, pelawak itu duduk dan tiba-tiba melepaskan kentut yang kuat. Lalu dia berdiri dan bertanya kepada Hakim.

"Yang Ariff..dari lubang mana kentut saya tadi keluar?"

Setelah membelek kerusi dan melihat lubang yang berada tepat di bawah punggung si pelawak tadi, hakim pun berkata.

"Kentut mu keluar dari lubang yang ketiga dari sebelah kanan ini..".

"Salah!!!" Sebenarnya kentut saya dari lubang punggungku ini !!!".

Pelawak itu kemudian dibebaskan..

No comments:

Post a Comment

sohseh sohseh